17 Kasım 2009 Salı

Çintar mantarı





Malzemeler:
1 kg. Çintar
1 kuru soğan
3 diş sarmısak
tuz,karabiber,kekik

Yapılışı:
Mantarları önce sirkeli suda bekletelim.4-5 kere yıkayın üzeri bol topraklı oluyor.İnce kıyılmış soğanları pembeleşince doğranmış çintar,tuz,karabiber,kekik ve ince kıyılmış sarmısağı koyup yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun mantarları.

Çintar mantarının tam zamanı şimdi.Kavuniçi renginde büyük genelde çam ağacı diplerinde yetişiyor.Geçen hafta pazarda bulup aldım hemen kilosunu 5tl den satıyorlar.Bugün de pazar kuruldu ama bulamadım eskisi kadar sık gelmiyor.Önceden heryerde çintar satılırdı.Köylüler toplar getirirdi.Geçen sene hiç bulamadım bu sene de galiba bununla yetinicem öyle gözüküyor.Çintar diye geçiyor ama burada çıntar deniliyor.Acı bir tadı var ama beni pek rahatsız etmiyor.Eğer o acımsı tadı istemezseniz biraz haşlayıp süzün sonra o da kalmıyor. Ben çintarı genellikle kavururum ama kızartması da çok lezzetli oluyor.birde közlenip yeniliyormuş onu hiç denemedim.Haftaya çintar bulursam kızartmasını yapar eklerim.Eğer bulabilirseniz tavsiye ederim birkere deneyin çintarı.Çintar mantarından sonra en sevdiğim kuzu göbeği mantarıdır.O da çintar gibi çok lezzetli ama biraz pahalıdır.Geçen sene kilosunu 45 tl den satıyorlardı
Çıntarın faydaları :
Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.
Kaynak

3 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Zehra Gürgen dedi ki...

Aa bende kuzu göbeğini çok severim ahh ne güzel olur.Ellerine sağlık

papatyaninguncesi dedi ki...

*dikişdersi valla istanbulda olsaydım hiç düşünmeden sana gelirdim ama burayada beklerim yani :))

*bende çok severim zehra gürgen.