30 Eylül 2012 Pazar

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ



Malzemeler:
1 kg. mürdüm eriği
1 kg. şeker
2 limon tuzu veya ½ limon suyu
1 çay kaşığı tereyağ

HAZIRLANIŞI:
Erikleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarın.Erikleri isterseniz birkaç parçaya bölün istersenizde sadece ortadan ikiye kesilmiş bırakın.Ben çekirdeklerini çıkarttıktan sonra ikiye kestim biraz küçülttüm.Tencereye erikleri koyun üzerine şekeri döküp 3-4 saat bekletin.Erikler suyunu salınca tereyağını ilave edip ocağa koyup kısık ateşte pişirin.Reçel kıvam alıp koyulaşmaya başlayınca limon tuzunu ilave edip bir süre daha kaynatıp ocaktan alın.Tereyağ reçelin köpürmesini önlüyor tavsiye ederim.

23 Eylül 2012 Pazar

ZEYTİN YAĞLI SEMİZOTU (PİRPİR)

MALZEMELER:
* 1 Demet semizotu
* 1 Soğan
* 1 Domates
* 1 Kırmızıbiber
* 1 Yeşilbiber
* 1 Yemek kaşığı salça
* 1 Kahve fincanı bulgur
* 1 Tatlı kaşığı şeker
* 2 Su bardağı su
* Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Semizotunu ayıklayp yıkayın elinizle küçük parçalara bölün.Soğanı ve biberleri ince kıyıp zeytinyağında pembeleştirin.Kabuğu soyulmuş küp doğranmış domatesi ve salçayı ilave edip 2 dk. kavurun.Semizotu, tuz,karabiber, şeker, bulguru ve suyu ilave edip kısık ateşte bulgur yumuşayana kadar pişirin.Arzu ederseniz servis yaparken üzerine sarmısaklı yoğurt döküp servisi yapın.

10 Eylül 2012 Pazartesi

Marmelatlı tart

Malzemeler:
125 gr. tereyağ (yumuşamış)
2 yumurta sarısı

1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat
1 vanilya
2,5-3 su bardağı un

Üzeri için:
1 paket Eti burçak sultani (istediğiniz bir bisküvi olabilir)
7 yemek kaşığı marmelat (ben erik marmeladı kullandım)

Yapılışı:
Hamur malzemelerini bir kaba alıp yoğuralım 2 bardak unu koyun diğer unu yavaş yavaş ilave edip ayarlamayı yapın.Bardak ölçüleri değişiyor un fazla gelebilir..Hamurda bir parça ayıralım üzerinin kafasi için.Tart kalıbını margarinle yağlayığ hafif unlayalım.Hamuru açıp kalıba yayalım.Hamurun kenarlarını yükseltelim.Hamurun açılması biraz
zor oluyor.İsterseniz yağlı kağıt yada sreçfilm üzerince açıp yerleştirin yada elinizle parça parça da yerleştirip sonra düzeltebilirsiniz.Ben öyle yaptım fazla vaktim yoktu :) Erikli harcı tartın üzerine yayın.Kalan hamurdan üzerine kafesler yapıp önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30dk. pişirin.Ben bu tarifi Emine Beder in bir programında görmüştüm.Ancak yapmaya fırsat buldum.Tavsiye ederim çok güzel oluyor

5 Eylül 2012 Çarşamba

Köfteli ıspanak yemeği

Malzemeler:
Köftesi:
1 su bardağı ince bulgur
1 orta boy soğan
1 yumurta
200 gr. yağsız kıyma
4 yemek kaşığı un
Sebzesi:
1 kg.ıspanak
1 soğan
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
Tuz,karabiber

Yapılışı:
Köfte için bir kaba malzemelerini alıp iyice yoğuralım.15-20 dk.Elimizi ıslatarak bilye iriliğinde köfteler yapalım.Köfteleri sıvı yağda kızartalım.Ispanaklarını yıkayıp saplarını ayırdığımız yaprakları ince kıyalım.Tencereye küp doğranmış soğanı ilave edelim 2dk. kavuralım ardından salçasını da ilave edip 2dk daha kavuralım.Ispanak ,su ve kızarttığımız köfteleri ilave edip kısık ateşte pişirelim.Sıcak olarak servis yapalı.Bu tarifi seneler önce bir gazetede görüp denemiştim.Ailecek çok beğendiğimiz için sıkça yaparım bu tarifi.