29 Kasım 2013 Cuma

ENGLISH SCONES



Malzemeler:
2 su bardağı + 1,5 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
3 kaşık  seker
1 fiske tuz
70 gr soğuk tereyağı
1 çay bardağı yabanmersini
1 paket krema

Yapılışı:
Bir kaba un,tuz,şeker ve tereyağını alıp elinizle ufalayarak karıştırın.Hamur bir sure sonra aynı galeta unu gibi olucak.İçine kremayı ve yabanmersini ni katıp elinizle yavaşça karıştırın.Bu karıştırma işini tezgahta daha rahat yapabilirsiniz.Aslında tarifte 2 bardak un yazıyordu ama ben 1,5 kaşık daha eklemek zorunda kaldım.Siz 2 bardak unu ekleyin yeterse 1,5 kaşık un kalsın.Hamuru iyice karıştırdıktan sonra elinizle düzleştirerek yuvarlak yapın.Çok ince bir hamur olmuyor bir kurabiye için biraz kalın olucak fotoğrafta kalınlığı görülüyor.Keskin bir bıçak yardımıyla önce 4 parçaya bölün.4 parça dilimlerin ortasından da kesin toplam 8 dilim kurabiyemiz olucak.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin önceden ısıtılmış 170 derecede 15-20dk. pişirin.Ben bu tarifi Elena Korkmaz hanımın programında group denedim.İlk başta kalınlığından dolayı pişmiyecek içi çiğ kalıcak gibi geldi ama çok güzel pişiyor tadı da super oluyor.Hem çok kolay hemde çok lezzetli tavsiye ederim .Annam ertesi gün benden habersiz markete gidip kremayı alıp buzdolabına koymuş tekrardan yapmam için :))

25 Kasım 2013 Pazartesi

SIKICIK ÇORBASI

Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
1 kahve fincanı düğü
1 yumurta
3 yemek kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı nane
Tuz,karabiber

Sos için:
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
Tuz,karabiber
Sıvı yağ
Yeterince sıcak su

Yapılışı:
İnce bulgur,tuz ve düğü yü karıştırma kabına alığ 1 su bardağı sıcak su koyup ağzını kapatıp 30 dk. şişmeye bırakın.Bulgurlar şişince biraz da ılıyınca un,yumurta.nane,tarhana,karabiber koyup yoğurun.Yoğurmakta biraz zorlanırsanız 1 avuç su lave edip tekrar yoğurun.Eğer suyu çok kaçarsa az un ilave edip hamurun kıvamını tutturabilirsiniz.Yoğurduğunuz hamurda fındık büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın un serpilmiş tepsiye koyun.Elinize hamur yapışıp yuvarlamakta zorlanırsanız yanınıza bir kase su alıp arasıra elinizi suya batırın daha rahat yuvarlarsınız hamurları.Hamurlar bitince bir tencereye küçük doğranmış soğanı ve yağı ilave edip pembeleşene kadar kavurun.Salçayı ilave edip 2-3dk. kavurup yeteri kadar sıcak suyu ilave edin tuz,karabiber koyup kaynamaya bırakın.Su kaynayınca köfteleri ilave edip 20-25 dk. pişirin.Bilmeyenler için Düğü elendikten sonra geriye kalan en ince bulgurdur.

21 Kasım 2013 Perşembe

PATATESLİ DOLAMA BÖREK

Malzemeler:
1 Yumurta
1 su bardağı ılık süt
½ paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
Aldığı kadar un

İç harcı:
Patatesli harç
Üzerine:
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Çörek otu

Yapılışı:
Ilık sütün içine yaş mayayı katıp eritin.Diğer malzemeleri de katıp aldığı kadar un ile kulak memesi kıvamında bir hamur yapın 1 saat mayanlamaya bırakın.Ben iç harç için herzaman yaptığım patatesli harcı yaptım salatalar bölümünde tarifi var..Mayalanan hamuru ikiye bölün.Hamuru açabildiğiniz kadar açın.Fırça yardımıyla sıvı yağ sürün.Hamurun kenarına patatesli harç koyup rulo yapıp kesin. Kalan hamura yine harç koyuyoruz, rulo yapıp kesiyoruz. Açılan hamur bitene kadar bu işlemi yapın.Bir hamuru rulo yapıp yağlanmış tepsini ortasına yerleştirin.Diğer hamurlarıda ortadaki hamurun etrafına dolayın.Kalan ikinci hamura da aynı işlemi yapın.Hepsi bittikten sonra üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağı iyice çırpın üzerine sürün çörekotu serpin. Böreği kenardan ortaya doğru üçgen şekilde kesin30 dk. tepside mayalanmaya bırakın.Önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin.
Benim mutfak tezgahım küçük olduğu için hamuru 2 ye bölüp açabildim sizin mutfak tezgahınız büyükse bir seferde açıp öyle yapabilirsiniz işlemi

20 Kasım 2013 Çarşamba

ÇİKOLATA KREMALI KEK

Malzemeler:
Kek için:
3 yumurta (1 yumurtanın sarısını ayırın puding için)
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabarma tozu
3 yemek kaşığı un

Kreması için:
1 yumurta sarısı
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
1 poşet şanti
½ paket labne
1 limon kabuğu rendesi

Çikolata sosu için:
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı dolusu nişasta
1 çay bardağı şeker.

Yapılışı:
Yumurtalardan birinin sarısını krema için, tencereye ayırıyoruz. Kalanını karıştırma kabına kırıyoruz. Toz şekeri döküyoruz ve mikserle iyice köpürene kadar çırpıyoruz.1 kaşık unu koyduktan sonra vanilyayı ve kabartma tozunu ilave ediyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. Kalan 2 kaşık unu da ilave ediyoruz. İyice çırpıyoruz. Yağlanmış fırın kabına karışımı döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kreması için, sütü tencereye döküyoruz. Unu, şeker, yumurtayı, limon kabuğu rendesi ilave ediyoruz.Sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamı koyulaşıp göz göz olunca altını kapatıyoruz. Kremamız soğuyunca labneyi toz şantiyi ilave ediyoruz ve iyice çırpıyoruz. Fırından çıkan kekin ilk sıcaklığı çıkınca kremayı üzerine döküyoruz. Sosu için, tencereye suyu, kakaoyu ve toz şekeri ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamını bağlamak için, nişastayı suyla eziyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. Kıvamı ortaya çıkınca altını kapatıyoruz ve tatlımızın üzerine gezdirerek döküyoruz.Oktay ustanın programında görüp denediğim bir tarif.Çok güzel oldu denemenizi tavsiye ederim

15 Kasım 2013 Cuma

FINDIK EZMELİ KURABİYE


 Malzemeler:
1 adet margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Arasına:
Fındık ezmesi
1 su bardağı fındık kırığı

Yapılışı:
Hamur malzemeleriyle ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur yapın.Hamuru açın hamur kalınlığı ne çok ince ne çok kalın olucak.Bir çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 170 derecede pişirin.Kurabiyelerin üzeri beyaz kalıcak şekilde pişirin.15-20 dk sürüyor pişmesi çok çabuk pişen bir kurabiye.Fırından çıkıp soğuyan kurabiyelerin ortasına fındık ezmesi sür diğer kurabiyeyi üzerine kapat.Kenarlarına da fındık ezmesi sürüp fındık kırığına batırın

13 Kasım 2013 Çarşamba

MANTAR SALATASI

Malzemeler:
1 paket kültür mantarı
2 adet yeşil biber
1 pembe domates
2 taze soğan
Zeytinyağı,tuz,karabiber,limon suyu
Bir tutam maydanoz


 YAPILIŞI:
Mantarları yıkayıp 15-20 dakika limonlu suda haşlayın.Sularını süzdüğünüz mantarları doğrayıp salata kasesine alın.İnce doğranmış biber,maydanoz ve yeşil soğan,küp doğranmış domates koyup karıştırın.Bir kasede tuz,zeytin yağ,limon suyunu iyice çırpıb üzerine dökün karıştırın.İzterseniz kornişon turşu,mısır,közlenmiş kırmızı biber ilave edebilirsiniz.

12 Kasım 2013 Salı

HAMUR KIZARTMASI

Malzemeler:
1 su b. süt
2 yumurta
yarım çay b. sıvıyağ
1 çay k. karbonat
1 tatlı k. tuz
aldığı kadar un

Yapılşı:
Sütü ve sıvıyağı karıştırma kabına döküyoruz, yumurtaları kırıyoruz. Çırpma teliyle çırptıktan sonra karbonatı, tuzu ekliyoruz.Unu ekliyoruz ve hamurumuzu yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz hamurun üzerini streç filmle kapatarak dinlendiriyoruz. Dinlenmiş olan hamurumuzu tezgaha koyuyoruz ve üstüne un serperek merdaneyle açıyoruz. Yarım cm. kalınlığındaki hamurdan çay bardağı ağzıyla küçük hamurlar kesiyoruz ve bol sıvıyağda kızartıyoruz.kızartıyoruz.

10 Kasım 2013 Pazar

8 Kasım 2013 Cuma

HİNDİSTAN CEVİZLİ RULO PASTA


HİNDİSTAN CEVİZLİ RULO PASTA

Malzemeler:
1,5 paket pötibör bisküvi
2yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı eritilmiş margarin

İçi için;
1 su bardağı hindistan cevizi
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker

Yapılışı:
Öncelikleri bisküvileri havanda yada robotta kırarak içine kakao,eritilmiş margarin ve sütü ekleyip bir hamur elde edin.Daha sonra hamuru sermiş olduğunuz strec filmin üzerine koyarak elinizle biraz düzeltin ve üzerine tekrar strec film serip merdane yardımıyla açın. Çok ince yapmamaya dikkat edin ne ince ne kalın olucak. Diğer yandan bir kabın içine hindistan cevizi, süt ve şekeri ekleyip karıştırın ve bu karışımı açtığınız hamurun üzerine yayın. Hamuru sararak rulo şekline getirin ve strec filmle sıkıca paketleyin. Servis etmeden önce buzdolabında birkaç saat bekletin. Servis ederken fındık veya cevizle yada çikolata sosu ile süsleyebilirsiniz.Ben bu tarifi nefisyemektarifleri.com da group denedim.Görüntüsü hoşuma gitti ama klasik muhallebili bisküvi tatlısı bundan daha güzel oluyor diyebilirim ;)

7 Kasım 2013 Perşembe

TANDIR BÖREĞİ

Malzemeler:
Hamuru:
6 su bardağı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Aldığı kadar süt
Sosu için:
1 paket margarin
4 yemek kaşığı tahin
Kıymalı harç için:
500gr.kıyma
1 Soğan
½ demet maydanoz
Tuz,karabiber
Açmak için:
Un
Nişasta
Üzerine:
2 Yumurta sarısı
Susam
Yapılışı:
Hamuru yoğurun.Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur olucak.30 dk. dinlendirin hamuru.Bu arada margarini eritin içine tahini koyup karıştırın.Hamuru üç bezeye ayırın.Bir bezeyi Un ve nişata karışından serpin yufka büyüklüğünde açın.Açılan hamura yağ tahin karışından bolca her tarafını sürün.Hamurun kenarlarından kesin.Kenarlarından kestiğimiz parçaları tek tek ortaya katlayın.Sonra kenarlarından içe doğru büzdürerek bir beze yapalım.Aynı işlemi diğer iki bezeye de aynı işlemi yapın buzdolabında bir gece bekletin.İsterseniz yağ donması için buzdolabında 2-3 saat bekletebilirsiniz.Kıymayı küp doğranmış soğanla az yağda kavurun.Ocaktan alınca tuz,karabiber ince kıyılmış maydanozu koyup karıştırın soğumaya bırakın.Buzdolabından çıkardığımız hamurları yine yarı yarıya un ve nişasta karışımıyla tepsi büyüklüğünde açalım.Ben fırının tepsisiyle yaptım benim ölçüm o oldu.Açtığımız hamuru yağlanmış tepsiye sereyim.Kıymalı harcın yarısını hamura yayalım.İkinci bezeyide açıp kalan kıymalı harcı yayın.Son hamuru açıp kıymalı harcın üzerine serip yumurta sarısı sürün susan serpin.Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Kayseri yöresine ait bir börek.Zor gibi görünüyor ama çok kolay ve çok lezzetli.Aşamalarını fotoğrafla anlatmaya çalıştım.Yapmanızı tavsiye ederim

3 Kasım 2013 Pazar

HAVUÇLU KURABİYE

Malzemeler:
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
100 gr. eritilmiş margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İçi için:
3 adet havuç
1 su.bar. şeker
1 su bardağı su
1 su.bardağı fındık veya ceviz
Tarçın

Üzerine:
Pudra şekeri

Yapılışı:
Havuçlar soyulup rendelenir,su ekleyerek hafif yumuşayana dek pişirilir,şeker eklenir suyunu çekince ateşten alınır.Havuçlara tarçın ve fındık ekleyerek soğumaya bırakılır.Yağlar,şeker,yumurta bir kabın içinde karıştırılır,aldığı kadar un,kabartma tozu ve vanilya eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Buzdolabında 30dk. dinlendirin hamuru. Hamur merdane ile yarım cm.kalınlığında açılır,5x5 ölçülerinde kesilir,Karelere 1 cm aralıkla 3 kesik yapılır.Fotoğraflarda görüldüğü gibi.İç harcı koyulur ve köşesinden başlayarak rulo yapılır.Ben yarısını da tarifi var arkadaşım eklemişti elmalı kurabiye onun şeklinde de yaptım.Kurabiyeler önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30dk. pişirilir.Ben bu tarifi gulayce.blogcu.com da görüp denedim.Sonuç çok güzel oldu.İçini havuçlu yapmak istemezseniz elmalı harç koyabilirsiniz.