28 Kasım 2012 Çarşamba

MANTAR SOSLU TAVUK BUDU

Malzemeler:

 4 adet baget
2 havuç

1 paket kültür mantarı
1 paket kremalı mantar çorbası
6 dal taze soğan
2 su bardağı süt
1su bardağı su
Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
Tavuk budlarını yıkayıp tencereye koyun üzerini az geçicek kadar sıcak su biraz da tuz koyup pişirin.Budları orta büyüklükte bir tepsiye dizin.Bir tavaya doğranmış mantar ve rendelenmiş havuçları alıp az yağda kavuralım.Mantarlar saldıkları suyu çekince ince kıyılmış taze soğanları ilave edip birkaç dakika kavurup ocaktan alalım.Bu harcı tepsideki tavuk budlarının üzerine yayalım.Bir tencereye süt,su ve kremalı mantar çorbasını koyup sürekli karıştırarak pişirelim.Koyu sos kıvamında olucak çorbamız.Bu sosu da sebzelerin üzerine dökelim.Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirelim.Önceden ısıtılmış 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.Ben bu tarifte bahatat ve tuz kullanmadım.Kremalı mantar çorbasında yeterince var zaten.Tuzu da tam kıvamındaydı.İsterseniz az tuz biraz da karabiber ilave edebilirsiniz sebzeleri kavururken.

27 Kasım 2012 Salı

BAYAT EKMEK OMLETİ

Malzemeler:

 ½ bayat ekmek
½ su bardağı süt

3 yumurta
Sucuk veya sosis
10 siyah zeytin
3-4 dilim beyaz peynir
Yapılışı:
Genişçe bir kabın içine süt ve yumurtayı koy çırp.Küp doğranmış ekmekleri,ezilmiş peynirleri,sucuk veya sosis,çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri ialve edip iyice karıştırın.Ben tuz kullanmadım.Peynir,sucuk ve zeytinin tuzu tam geldi.Teflon tavaya harcı döküp yayalım.Omletin altı kızarınca büyükçe bir servis tabağının yardımıyla ters çevirip diğer yüzeyini kızartalım.

24 Kasım 2012 Cumartesi

AŞURE

 
Malzemeler:

1 su bardağı aşurelik buğday

1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasülye
2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı pirinç
1 çay bardağı küp doğranmış kuru kayısı
1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 çay bardağı küp doğranmış kuru incir
1 çay bardağı kuşüzümü
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
1 çay bardağı iri dövülmüş fındık
1 çubuk tarçın
1 paket vanilya
3-4 adet karanfil
Üzerini süslemek için:
Nar
Ceviz

Fıstık
Toz tarçın

Yapılışı:
Fasülve nohudu aynı tencerede buğdayı başka tencerede akşamdan ıslatın.Ertesi gün fasülye ve nohudu üzerlerini geçicek kadar su koyup düdüklüde haşlayın.Buğdayı da üzerini geçicek kadar su koyup düdüklede haşlayın.Kayısı,incir ve üzümü ılık suda 1 saat bekletin.Kayısıyı ve inciri ayrı ayrı 10 dakika haşlayın küp doğrayın.Haşlanan buğdayı suyuyla beraber geniş bir tencereye alın süzülen fasülye,nohut,pirinç,çubuk tarçın,karanfil,şeker koyun 15-20 dakika kaynatın.Ardından ayıklanıp yıkanmış üzümler,incir,vanilya,süt,kayısı koyup 10 daha kaynatıp ocağı kapatın.İri dövülmüş fındığı koyup karıştırın.Hazır olan aşureyi kaselere koyup üzerini ceviz,nar,toz tarçın ile süsleyin.

23 Kasım 2012 Cuma

KATMER POĞAÇA

Malzemeler:

 1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ

1 yumurta (akı içine sarısı üzerine)
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
Aldığı kadar un
Arasına sürmek için:
Margarin veya tereyağ
İçi için:
100gr. Beyaz peynir
Bir tutam ince kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
Sütü ılıtıp içine şekeri ve mayayı koyup eritin.Bir kaba bütün hamur malzemelerini koyup yumuşak ele yapışmayan bir hamur yapın.Mayanlamasını beklemeden 8 parçaya bölün.Herbir parçayı tabak büyüklüğünde açın aralarına yumuşamış margarin sürüp üst üste koyun.En üstteki hamura margarin sürmeyin.(1)Haumuru fazla inceltmeden açın.Neçok kalın ne çok ince olucak hamur orta kalınlıkta açılıcak.Açılan hamuru 12 parçaya bölün.(2)Kesilen hamurun geniş kısmına harçtan koyup sigara böreği sarar gibi sarın.(3-4).Yağladığımız tepsiye dizip 1 saat mayalanmaya bırakın.Mayalanan poğaçalara yumurta ve sıvı yağ karışımını sürüp önceden ısıtılmış 170 derecede pişirin.
Ben bu güzel tarifi http://mutfakguncesi.blogspot.com/ dan almıştım.Tavsiye ederim hem kolay hemde çok güzel oluyor

22 Kasım 2012 Perşembe

KIRMIZI BİBER TURŞU (ÇABUK TURŞU)

Malzemeler:

 1 kg.salçalık kırmızı biber
5 diş sarmısak

1 yemek kaşığı sirke
Tuz,zeytinyağ
Hazırlanışı:
Biberleri yıkayıp fırında yada ocakta közleyelim.Kabuklarını soyalım.Bende yeşil biber de vardı onları da kullanmak istedim karışık yaptım.Ezilmiş sarmısak,tuz,zeytinyağı iyi karıştırıp biberlerin üzerine döküp birkaç saat bekletin.Ben erkenden yapıb bekletşyorum o zaman daha çok turşu tadı oluyor ama Aceleniz varsa soğuduktan sonar hemen servis yapabilirsiniz.Ben sirke çok sevmediğim için sirkesini az koydum siz çoğaltabilirsiniz.

21 Kasım 2012 Çarşamba

PİRİNÇ LOKUMU

Malzemeler:

 4 su bardağı süt
½ su bardağı şeker

1 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilye
Üzerine:
Hindistan cevizi
Fındık yeya fıstık
Yapılışı:
Tencereye su ve sütü koyun kaynayınca altını kısıp pirinçleri ilave edin.Pirinçler pişince şekeri az su ile açtığımız nişasta,hindistan cevizi ve margarini koyup 5 dakika kaynatın ocaktan alın.Su ile ıslattığınız bir tepsiye dökün iyice yayıp kaşıkla üzerini düzeltin.1 gece buzdolabında bekletin.Ben üzerini kapatmayı unuttuğum için üzeri kurumuştu siz üzerine streçfilm kapatın.Ertesi gün lokum büyüklüğünde kesip hindistan cevizine buyalın ortasına fındık yada fıstık koyun.
Bu tatlıyı Sofra dergisinde görmüştüm.Biz çok beğendik sütlacın katı hali diyebiliriz.Sütlacı seviyorsanız deneyin derim ben.Ben şekeri biraz azalttım.Tarifte 1 su bardağı yazıyordu onuda yazıyım tatlı sevenle 1 bardak koysunlar.

20 Kasım 2012 Salı

MİLFÖY GÖZLEME

 
Çok pratik kolay bir tarif.İster kahvaltıda ister aniden gelen misafirlerinize yapın.Milföyleri buzluktan çıkarın iyice çözülsün.Teflon tavaya bezelye büyüklüğünde yağ ve 1 milföy koyup arkalı önlü kısık ateşte kızartın.İsterseniz yağsız da pişirebilirsiniz.Teflon tava da deneyin ama.Yanına marmelat,reçel,pudra şekeri,çikolata,peynir artık hangisi varsa onu kullanın.

17 Kasım 2012 Cumartesi

PALAMUT TAVA

2 temizlenmiş dilimlenmiş palamut
Tuz
Karabiber
Mısır unu
Sıvı yağ

Yapılışı:
Palamut dilimlerini tuz ve karabiber serpin 1 saat dinlendirin.Balıkları mısır ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.

2 Kasım 2012 Cuma

TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI

Malzemeler:
1 tavuk göğsü
1 su bardağı haşlanmış nohut

½ su bardağı arpa şehriye
5 su bardağı tavuk suyu
1 yumurta sarısı
½ limon suyu
tuz,pulbiber,nane

Yapılışı:
Tavuk göğsünü haşlayıp küçük doğrayalım.Tavuk suyunu tencere alıp kaynatalım.Kaynayan sunun içine arpa şehriye,tavuk eti,nohut,tuz ilave edip şehriyeler yumuşayana kadar pişirelim.Terbiyesi için limon suyu ve yumurta sarınını karıştırın.Çorbanın suyundan azar azar çırparak kasenin için döküp iyice karıştırdıktan sonra tencereye sürekli karıştırarak ilave edelim.Bir taşım kaynatıp ocaktan alalım.Ben üzerine pulbiber döktüm ama siz sıvı yağı kızdırıp pulbiber ve nane yi az kavurarak çorbanın üzerine dökün.

1 Kasım 2012 Perşembe

BİSKÜVİ TATLISI

Malzemeler:
2 paket bisküvi
1 paket kremşanti

½çay bardağı süt
Hindistancevizi

Yapılışı:
Ben elimdeki malzemeyle yaptım siz istediğiniz bisküviyi kullanabilirsiniz.Bende damla çikolatalı kurabiye ve kepekli bisküvi vardı onları kullandım.Kremşanti yi tarifine göre hazırlayıp 30dk. buzdalabında bekletin.Yarım çay bardağı sütü bir kaseye boşaltın.Bisküviden 1 tane alıp süte batırıp çıkarın.Soğuttuğunuz şantiden bir miktar alıp sürün.1 bisküviyi süte batırıp şantinin üstüne kapatıp hindistan cevizine bulayın.Hepsine aynı işlemi yaptıktan sonra buzdolabında birkaç ssat dinlendirin.Çikolata dolgulu bisküvilerle de güzel olur deneyin.Kalorisi az biraz daha çıksın bari :)