30 Eylül 2012 Pazar

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ



Malzemeler:
1 kg. mürdüm eriği
1 kg. şeker
2 limon tuzu veya ½ limon suyu
1 çay kaşığı tereyağ

HAZIRLANIŞI:
Erikleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarın.Erikleri isterseniz birkaç parçaya bölün istersenizde sadece ortadan ikiye kesilmiş bırakın.Ben çekirdeklerini çıkarttıktan sonra ikiye kestim biraz küçülttüm.Tencereye erikleri koyun üzerine şekeri döküp 3-4 saat bekletin.Erikler suyunu salınca tereyağını ilave edip ocağa koyup kısık ateşte pişirin.Reçel kıvam alıp koyulaşmaya başlayınca limon tuzunu ilave edip bir süre daha kaynatıp ocaktan alın.Tereyağ reçelin köpürmesini önlüyor tavsiye ederim.

23 Eylül 2012 Pazar

ZEYTİN YAĞLI SEMİZOTU (PİRPİR)

MALZEMELER:
* 1 Demet semizotu
* 1 Soğan
* 1 Domates
* 1 Kırmızıbiber
* 1 Yeşilbiber
* 1 Yemek kaşığı salça
* 1 Kahve fincanı bulgur
* 1 Tatlı kaşığı şeker
* 2 Su bardağı su
* Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Semizotunu ayıklayp yıkayın elinizle küçük parçalara bölün.Soğanı ve biberleri ince kıyıp zeytinyağında pembeleştirin.Kabuğu soyulmuş küp doğranmış domatesi ve salçayı ilave edip 2 dk. kavurun.Semizotu, tuz,karabiber, şeker, bulguru ve suyu ilave edip kısık ateşte bulgur yumuşayana kadar pişirin.Arzu ederseniz servis yaparken üzerine sarmısaklı yoğurt döküp servisi yapın.

10 Eylül 2012 Pazartesi

Marmelatlı tart

Malzemeler:
125 gr. tereyağ (yumuşamış)
2 yumurta sarısı

1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat
1 vanilya
2,5-3 su bardağı un

Üzeri için:
1 paket Eti burçak sultani (istediğiniz bir bisküvi olabilir)
7 yemek kaşığı marmelat (ben erik marmeladı kullandım)

Yapılışı:
Hamur malzemelerini bir kaba alıp yoğuralım 2 bardak unu koyun diğer unu yavaş yavaş ilave edip ayarlamayı yapın.Bardak ölçüleri değişiyor un fazla gelebilir..Hamurda bir parça ayıralım üzerinin kafasi için.Tart kalıbını margarinle yağlayığ hafif unlayalım.Hamuru açıp kalıba yayalım.Hamurun kenarlarını yükseltelim.Hamurun açılması biraz
zor oluyor.İsterseniz yağlı kağıt yada sreçfilm üzerince açıp yerleştirin yada elinizle parça parça da yerleştirip sonra düzeltebilirsiniz.Ben öyle yaptım fazla vaktim yoktu :) Erikli harcı tartın üzerine yayın.Kalan hamurdan üzerine kafesler yapıp önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30dk. pişirin.Ben bu tarifi Emine Beder in bir programında görmüştüm.Ancak yapmaya fırsat buldum.Tavsiye ederim çok güzel oluyor

5 Eylül 2012 Çarşamba

Köfteli ıspanak yemeği

Malzemeler:
Köftesi:
1 su bardağı ince bulgur
1 orta boy soğan
1 yumurta
200 gr. yağsız kıyma
4 yemek kaşığı un
Sebzesi:
1 kg.ıspanak
1 soğan
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
Tuz,karabiber

Yapılışı:
Köfte için bir kaba malzemelerini alıp iyice yoğuralım.15-20 dk.Elimizi ıslatarak bilye iriliğinde köfteler yapalım.Köfteleri sıvı yağda kızartalım.Ispanaklarını yıkayıp saplarını ayırdığımız yaprakları ince kıyalım.Tencereye küp doğranmış soğanı ilave edelim 2dk. kavuralım ardından salçasını da ilave edip 2dk daha kavuralım.Ispanak ,su ve kızarttığımız köfteleri ilave edip kısık ateşte pişirelim.Sıcak olarak servis yapalı.Bu tarifi seneler önce bir gazetede görüp denemiştim.Ailecek çok beğendiğimiz için sıkça yaparım bu tarifi.

3 Eylül 2012 Pazartesi

KÖY ÇORBASI


Malzemeler:
100 gr. kıyma
1 yemek kaşığı salça
5 su bardağı et suyu
tuz,karabiber
Hamuru için:
1 yumurta
Aldığı kadar un
tuz
Terbiyesi için:
1 yumurta sarısı
½ limon suyu
Yaplışı:
Önce hamurundan başlayalım.Bir kaba yumurta ,tuz aldığı kadar unu koyarak kulak memesi kıvamında hamur yoğurarım.Hamuru un serpilmiş  tezgahta mantı hamuru kalınlığında açalım.Hamurdan 2 parmak eninde uzun şeritler keselim.Uzun şeritleri ortadan kesip hepsini üst üste koyalım.İnce şeritler keselim ince şeritleri küçük kareler oluşacak şekilde kesin.Bir tepsiye az un serpiştirelim hamurları tepsiye döküp biraz dinlendilerim.Tencereye yağı ilave edelim.Kıymayı koyup kıymanın saldığı suyunu çekene kadar 2 dk.kavuralım salçayı da ilave edip 1-2dk. daha kavurup et suyunu ilave edelim.Çorba suyumuz kaynadığında kestiğimiz hamurları ilave edelim.Çorbayı kısık ateşte hamurlar yumuşayana kadar pişirelim.Bir kapta yumurta sarısı ve limon suyunu iyice çırpalım.Çorbanın suyundan 1 kepçe alarak terbiyeye azar azar dökelim.İyice karıştırınca tencereye sürekli karıştırarak ilave ederim.Çorbayı bir taşım kaynattıntan sonra ocaktan alalım.İsterseniz servis yaparken üzerine ince kyılmış maydanoz ilave edebilirsiniz.

1 Eylül 2012 Cumartesi

Kiraz reçeli

Malzemeler:
1 kg. kiraz
1 su bardağı şeker
2 parça limon tuzu

Yapılışı:
Kirazları yıkayıp çekirdeklerini çıkaralım.Tencereye koyup üzerine şekerini serpip ağzını kapatıp 1 gece bekletelim.Ertesi gün ocağa koyup kısık ateşte pişirelim.Ben hiç su koymadım baya sulanmıştı ama isterseniz 1 çay bardağı su ilave edebilirsiniz.Ara sıra üzerinde biriken köpükleri temizleyin.Limon tuzunu da ilave edin.Hafif koyulaşana kadar pişirip ocaktanalıp soğumaya bırakalım.Normalde 1 kg. şeker konulur reçellere ama ben çok şeker sevmediğim için 1 bardak koydum.Zaten kiraz da tatlı yetti şekeri.Siz çoğalta bilirsiniz şekerini.İsterseniz ocağın altını kapatmadan önce 1 paket vanilya da ilave edebilirsiniz